NAMIRNICE I SMERNICE

Variety of Food on Wooden Coaster

SVAKOG DANA UNETI 2L VODE ILI DETOKS VODE, NE RAČUNAJUĆI OSTALE NAPITKE!

NE JESTI ZAJEDNO U ISTOM OBROKU: KROMPIR, HLEB, PIRINAČ  ! – takođe ni leguminoze- grašak, pasulj, sočivo… jednostavno vam nije potrebno.

IZBEGAVATI PRŽENU I POHOVANU HRANU! PREPORUČLJIVO JE JESTI KUVANU, GRILOVANU ILI PEČENU! Prohlađenu hranu možete preliti omiljenim hladno ceđenim uljem!

ŠTA JESTI?

1) Pića : voda, detoks vode, limunade, čajevi, kafa, kakao, običan jogurt, prirodni sokovi, sladite medom, naravno umereno!

2) Ugljeni hidrati : integralni hleb, keks, dvopek, kuvani krompir, integralni pirinač, ovsene pahuljice (ne instant)

3) Proteini : bez kožice, birati “bela mesa” (živinsko, nemasno svinjsko, teletina) riba, jaja, jogurt, kiselo mleko, mladi sir- umereno soljeno!

4) Masti : biljna, prirodna, nerafinisana, hladno ceđena! Bilo koje – suncokretovo, maslinovo, od semena bundeve, semenki grožđa! Za pripremanje hrane možete koristiti svinjsku mast- malo!, palmino ulje ili gi- maslac. Blago zagrevati sve u posudi i kuvati na tihoj vatri, dinstati. Ne predugo! Iskoristljivost hladno ceđenih ulja je najveća i najbolja ukoliko ih ne zagrevamo- grehota je! Puna su liposolubilnih vitamina i omega 3 i omega 6  masnih kiselina pa da bismo ih lepo iskoritili, najbolje je kuvanu hranu bez ulja ili drugih masti, malo prohlađenu, samo preliti lednom supenom kašikom ulja po porciji.

5) Voće – CITRUSI na prvom mestu, ostalo južno voće, avokado, jabuke, kruške, jagode,… – jesti nešećereno, sveže, suvo (ovde vodite računa da li je zaista suvo ili sa dodatim glukoznim sirupom) ili pečeno- po ukusu. ORAŠASTO voće bilo koje vrste, nesoljeno i nešećereno, ali ograničene količine- porcija je pola šoljice, a u redukcionim dijetama – ne više od dva puta nedeljno.

6) Povrće – SVE- bitan je samo način pripreme, ne pržiti, može- sveže, kuvano ali što kraće, blanširano, pečeno, grilovano! Krompir ne jesti sa ostalim ugljenim hidratima. OPŠTE PRAVILO ZA VOĆE I POVRĆE KOJE SE LJUŠTI- to činite što tanje, sa što manjom količinom otpada zato što se najveća količina vitamina i drugih važnih nutrijenata nalazi upravo tik ispod kore. Krompir npr.- pecite u ljusci!

7) Ukus doterivati sa : malo soli, biberom, đumbirom, cimetom, začinskim biljem, uljima, medom, kurkumom, karijem!

8) Za grickanje : orasi, kikiriki i ostalo orašasto voće, semenke, suvo voće, integralni keks, puter od kikirikija, dvopek.

UKOLIKO OSETITE GLAD IZMEĐU OBROKA :
– Popijte veću čašu vode i sačekajte 10 min! Jako često posle čaše vode više glad ne osećate, zato je važno pravilno se hidrirati.
– Ako i dalje osećate glad, možete uzeti nešto od : voće, integralni keks, parče dvopeka, kašika putera od kikirikija, porcija oraha.

NE PREDAJTE SE, PRIDRŽAVAJTE SE SAVETA, REVITALIZUJTE ORGANIZAM, PODMLADITE TELO, UKLONITE CELULLIT, DETOKSIKUJTE SE, OBLIKUJTE SVOJU FIGURU SA FIGUROM FIT!